Privacy Policy

(This Privacy Policy contains English and Bahasa Malaysia versions.)

Genting Hong Kong Group1 (referred to as “our”, “we” or “us”) may collect certain personal information, including, without limitation, your name, identity card number, passport number, a copy of your identity card and/or passport, contact information, date of birth, nationality, financial information (including, without limitation, your credit or debit card details, billing information and/or bank account details) and transactional data (“Personal Information”) from you when you request for or access our Services (defined below). We may also collect Personal Information about you from third parties such as our associated/related and joint venture companies (“Other Genting Companies”), travel agencies, credit reporting agencies or from public records.

This Privacy Policy provides information on our obligations and practices under the Hong Kong Personal Data (Privacy) Ordinance (Cap 486).

  1. Commitment to Protect Your Personal Information

    We are committed to protecting your Personal Information. To ensure that you can make informed decisions and feel confident about supplying your Personal Information to us, we provide this notice outlining our practices, and the choices you have, concerning how we use your Personal Information.

  2. Purpose of Collection

    We may use your Personal Information for the following purposes:

    1. to process your request for, or to administer or provide, any products or services offered by us or Other Genting Companies, including, without limitation, to process your Genting Rewards membership application, DreamElite membership application, cruise booking request, securities account opening and trading request, and/or loan application;

    2. to process or confirm your travel arrangements (including without limitation cruise bookings), loan arrangement and/or securities trading request (where applicable);

    3. for the operation of the Genting Rewards program and/or DreamElite program, including without limitation points tracking, delivery of associated benefits and services, customer relationship management, ongoing research and program development and delivering news and information to members of the Genting Rewards program and DreamElite program respectively;

    4. for identification and verification purposes, in connection with any of the services or products that may be supplied to you;

    5. to administer contests, games of chance and sweepstakes conducted by us or on our behalf, including disclosing the winner of any such contest;

    6. to respond to, handle and process any enquiries submitted by you;

    7. to conduct credit checks on you, maintain your credit history and/or ensure your ongoing credit worthiness;

    8. to meet or comply with any obligation, requirement or arrangement for disclosing or using data that applies to us or with which we are expected to comply, both existing currently and in the future and within or outside Hong Kong, according to:

      1. any law or regulation binding on or applying to us;

      2. any rules, guidelines and/or guidance given or issued by any legal, regulatory, governmental, tax, law enforcement or other authority, or self-regulatory or industry body or association relating to industries in which we participate (including without limitation the financial services industry), or the relevant stock exchange (each an “Authority”);

      3. any present or future contractual or other commitment with any Authority that is assumed by or imposed on us by reason of our business or other interests or activities in or related to the jurisdiction of the relevant Authority;

    9. to meet or comply with any obligation, requirement, procedure, measure or arrangement set out in any of our programs or policies for compliance with sanctions or for the prevention or detection of money laundering, terrorist financing or other unlawful activity;

    10. for direct marketing (see Section 6 below);

    11. to conduct market research;

    12. for ongoing research and development of any of the products or services offered by us or Other Genting Companies;

    13. and/or any other purposes relating to the purposes listed above.

    • To fulfill any of the above purposes, you may be contacted via email, direct mail, telephone call, SMS or other means that are allowed by local authorities.

  3. Classes of Transferees

    1. We may disclose your Personal Information to third parties for the purposes outlined in Section 2 above, including, without limitation, the following third parties:

      1. other Genting Companies;

      2. third parties who provide services to us (including, without limitation, bankers, lawyers, accountants and other third parties who provide administrative, telecommunications, computer, payment, printing, redemption or other services to us to enable us to operate our business);

      3. professional advisers;

      4. credit reference organizations and other third party reference organizations;

      5. other third parties as part of customer due diligence;

      6. any other person or entity who has established or proposes to establish any business relationship with us;

      7. regulators and government agencies;

      8. law enforcement agencies;

      9. and the Courts.

    2. However, we will not disclose your Personal Information to any third party for the purposes of direct marketing without your written consent (see Section 6 below).

    3. Your data may be transferred to countries outside of the place of collection. Where our operations are subject to privacy legislation other than that of Hong Kong (such as when we are carrying out operational functions outside of Hong Kong), this Privacy Policy shall apply so far as it is consistent with such local legislation.

  4. Consequences of failing to provide Personal Information

    Unless otherwise specified by us, it is mandatory for you to provide the Personal Information requested by us. In the event that any such Personal Information is not provided, we may be unable to provide you with the services or products requested, or carry out the activities outlined at Section 2 above.

  5. Access and Correction Rights

    1. You have the right to request access to and/or correction of any Personal Information that you provide to us. You may make such a request by writing to:

      1. For our credit services, asset management and securities trading clients:
        Attn: Compliance Officer Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre, 5 Canton Road,
        Tsimshatsui, Kowloon, Hong Kong
        Email: compliance@genting-securities.com

      2. For DreamElite members:
        Emailing to us at en.memberservices@dreamcruiseline.com

      3. For all other clients:
        Attn: Manager at Membership Services
        Membership Department
        3rd Floor, Star Cruises Centre
        100 Andrews Avenue New Port City Cybertourism Zone
        Pasay City Philippines 1309

    2. We may charge a reasonable fee to process any Personal Information access or correction request.

  6. Direct Marketing Statement

    1. We may use your name, address, email address and/or telephone (“Contact Information”) to send you special offers, promotional material and other news in relation to cruise and cruise related operations, retail products and service2 , securities trading, asset management and financial services, and leisure, entertainment, hospitality and related services (“Services”), but only if we receive your 3 for such use. We may also transfer your Contact Information to Other Genting Companies for direct marketing of their Services, but only if we receive your written consent for such transfer.

    2. If you do not want us to use or transfer your Contact Information for direct marketing as described above, you may opt-out (either entirely or selectively) at any time, free of charge, by:

      1. For our credit services, asset management and securities trading clients, emailing us at compliance@genting-securities.com

      2. For DreamElite members:

        1. calling one of our hotlines:
          Hong Kong : +852 2317 1211
          China : +86 4008 302908
          Singapore: +65 6223 3311
          Penang (Malaysia) : +604 2631128
          Kuala Lumpur (Malaysia) : +603 2302 1288

        2. Emailing us at en.memberservices@dreamcruiseline.com

      3. For all other clients:

        1. calling one of our hotlines:
          Singapore - +65 6220 7889
          Malaysia - +60 3 2302 1398
          Hong Kong - +852 2377 2262
          China - +86 400 888 7798
          Taiwan - +886 2 2175 9550

        2. emailing us at membership@starcruises.com

        3. writing to us at:
          Attn: Manager at Membership Services
          Membership Department
          3rd Floor, Star Cruises Centre
          100 Andrews Avenue
          New Port City Cybertourism Zone
          Pasay City
          Philippines 1309

  7. Changes to Privacy Policy

    We will post any changes to this Privacy Policy on our websites (www.gentinghk.com, www.starcruises.com, www.stargentingrewards.com, and www.dreamcruiseline.com), with the effective date of the changed policy, so that you can be informed of the way we collect and use the Personal Information at any time you so choose. If at any point we decide to use the Personal Information you submitted in a way that differs materially from the Privacy Policy that applied at the time of that submission, you will be notified and given the opportunity to opt out or otherwise prevent such usage.

This Privacy Policy is written in the English, Bahasa Malaysia and Chinese languages.
However, the English language text will prevail in the event of any inconsistency.

  1. Genting Hong Kong Limited and its subsidiaries

  2. Our, and our associated/related and joint venture companies’, retail businesses consist of onboard, in resort, online and other related stores which market a wide variety of products, such as clothing, handbags, beauty products, jewelry, watches, electronics, consumable goods (for example, wine, food, health supplements and tobacco) and high-end consumer goods. Please note that this list is not exhaustive, and the product offerings will change from time to time.

  3. Subject to certain exceptions relating to Personal Information collected prior to 1 April 2013.

Polisi Privasi

Kumpulan Genting Hong Kong1 (dirujuk sebagai ‘kita’ atau ‘kami’) mungkin mengumpul maklumat peribadi tertentu, termasuk, tanpa had, nama anda, nombor kad pengenalan, nombor pasport, salinan kad pengenalan dan/atau pasport, maklumat komunikasi, tarikh lahir, kewarganegaraan, maklumat kewangan (termasuk, tanpa had, maklumat kad kredit atau debit, maklumat bil dan/atau maklumat akaun bank) dan data transaksi (‘Maklumat Peribadi’) daripada anda ketika anda minta akses kepada perkhidmatan kami (keterangan di bawah). Kami mungkin juga mengumpul maklumat peribadi mengenai anda daripada pihak ketiga seperti syarikat bersekutu/berkaitan dan usaha sama, (‘Syarikat Genting yang lain’) agensi pelancongan, agensi pelapor kredit atau rekod awam.

Polisi Privasi ini menerangkan kewajipan dan amalan kami di bawah Ordinan (Cap 486), Data Peribadi (privasi) Hong Kong.

  1. Komitmen Untuk Melindungi Maklumat Peribadi Anda

    Komitmen kami adalah untuk melindungi Maklumat Peribadi anda. Untuk memastikan anda dapat membuat keputusan bermaklumat dan rasa yakin tentang pemberian Maklumat Peribadi anda kepada kami, kami menyediakan notis ini yang menggariskan amalan kami dan pilihan anda, berhubung dengan bagaimana kami menggunakan Maklumat Peribadi anda.

  2. Tujuan Pengumpulan

    Kami mungkin menggunakan Maklumat Peribadi anda untuk tujuan berikut:

    1. Untuk memproses permintaan anda , atau mentadbir atau memberikan, sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami atau mana-mana Syarikat Genting yang lain, termasuk, tanpa had, untuk memproses permohonan Keahlian Ganjaran Genting, permohonan Keahlian DreamElite, tempahan pelayaran persiaran, pembukaan akaun sekuriti dan permintaan dagangan (trading), dan/atau permohonan pinjaman;

    2. Untuk memproses atau mengesahkan aturan perjalanan (termasuk tanpa had tempahan pelayaran persiaran), aturan pinjaman dan/atau permintaan dagangan (trading) sekuriti (di mana berkenaan);

    3. Untuk pengendalian Program Ganjaran Genting dan/atau Program DreamElite, termasuk tanpa had pemantauan mata, penerimaan faedah-faedah dan perkhidmatan yang berkaitan, pengurusan hubungan pelanggan, penyelidikan berterusan dan program pembangunan dan penyampaian berita dan maklumat kepada ahli-ahli Program Ganjaran Genting dan Program DreamElite masing-masing;

    4. Untuk tujuan identifikasi dan verifikasi, berhubung dengan apajua perkhidmatan atau produk yang mungkin dibekalkan kepada anda;

    5. Untuk mentadbir pertandingan, permainan peluang dan cabutan bertuah yang dikendalikan oleh kami atau bagi pihak kami, termasuk pemberitahuan pemenang mana-mana pertandingan tersebut;

    6. Untuk respon, mengendalikan dan memproses sebarang pertanyaan yang dikemukakan oleh anda;

    7. Untuk menjalankan pemeriksaan kredit anda, mengekalkan rekod kredit anda dan/atau memastikan kesahihan kredit semasa anda;

    8. Untuk memenuhi atau mematuhi sebarang kewajipan, keperluan atau aturan untuk pemberitahuan atau penggunaan data yang mengaitkan kami atau yang mana kami dikehendaki mematuhi, baik yang wujud kini atau di masa hadapan dalam atau luar Hong Kong, berdasarkan kepada:

      1. Sebarang undang-undang, peraturan yang mengaitkan kami;

      2. Sebarang kaedah, garis panduan dan/atau panduan diberikan atau dikeluarkan oleh sebarang pihak berkuasa undang-undang, kawal selia, kerajaan, cukai, penguatkuasa undang-undang atau pihak berkuasa lain, atau badan kawal selia diri atau industri atau persatuan berkaitan industri yang mana kami mengambil bahagian (termasuk tanpa had kepada industri perkhidmatan kewangan) atau bursa saham relevan (setiap satu ‘Pihak Berkuasa’);’

      3. Sebarang kontrak atau komitmen masa kini atau masa hadapan atau komitmen lain dengan sebarang Pihak Berkuasa yang melibatkan kami berdasarkan perniagaan kami atau kepentingan kami atau aktiviti lain yang berhubung dengan bidang kuasa/jurisdiksi Pihak Berkuasa yang relevan;

    9. Untuk memenuhi atau mematuhi sebarang kewajipan, keperluan, prosedur, langkah atau aturan yang tertera pada mana-mana program kami atau polisi yang dibenarkan untuk dipatuhi bagi mencegah atau mengesan aktiviti pengubahan wang haram, bantuan kewangan kepada pengganas atau aktiviti lain yang menyalahi undang-undang;

    10. Untuk pemasaran langsung (lihat Seksyen 6 di bawah);

    11. Untuk menjalankan penyelidikan pasaran;

    12. Untuk penyelidikan berterusan dan pembangunan sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami atau Syarikat Genting yang lain; dan/atau

    13. Sebarang tujuan lain berkait dengan tujuan yang disenaraikan di atas.

    • Untuk memenuhi sebarang tujuan di atas, anda mungkin dihubungi melalui emel, panggilan langsung/ pos langsung, panggilan telefon, SMS atau cara-cara lain yang dibenarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

  3. Kelas-kelas Pindahan Pihak Penerima

    1. Kami mungkin memberitahu Maklumat Peribadi anda kepada pihak ketiga bagi tujuan yang tertera di Seksyen 2 di atas, termasuk, tanpa terhad, kepada pihak ketiga seperti berikut:

      1. Syarikat Genting lain

      2. Pihak ketiga yang membekalkan perkhidmatan kepada kami (termasuk, tanpa had, bank, peguam, akauntan dan parti ketiga yang membekal perkhidmatan pentadbiran, telekomunikasi, komputer, bayaran, percetakan, penebusan, atau perkhidmatan lain bagi membolehkan kami menjalankan perniagaan kami).

      3. Penasihat profesional

      4. Organisasi rujukan kredit dan organisasi rujukan pihak ketiga yang lain;

      5. Pihak ketiga yang lain sebagai penelitian pelanggan;

      6. Mana-mana orang atau entiti yang telah mewujudkan atau cadang mewujudkan sebarang hubungan perniagaan dengan kami;

      7. Agensi kawal selia atau kerajaan;

      8. Agensi penguatkuasa undang-undang; dan

      9. Mahkamah

    2. Namun, kami tidak akan mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung tanpa persetujuan bertulis anda (lihat Seksyen 6 di bawah)

    3. Data anda mungkin dipindahkan ke negara lain daripada tempat di mana maklumat anda dikumpulkan. Di mana operasi kami adalah tertakluk kepada perundangan privasi selain Hong Kong (iaitu apabila kami menjalankan operasi berfungsi di luar Hong Kong), Polisi Privasi ini diterimapakai selagi ia adalah selaras dengan perundangan tempatan.

  4. Akibat kegagalan memberi Maklumat Peribadi

    Jika tidak dimaklumkan sebaliknya oleh kami, anda adalah diwajibkan untuk memberikan Maklumat Peribadi yang diminta oleh kami. Jika, Maklumat Peribadi tidak diberikan, kami mungkin tidak dapat menawarkan perkhidmatan atau produk yang diminta, atau menjalankan aktiviti seperti yang tertera di Seksyen 2 di atas.

  5. Akses dan Hak Pembetulan

    1. Anda berhak untuk meminta akses kepada dan/atau pembetulan sebarang Maklumat Peribadi yang telah diberikan kepada kami. Anda boleh berbuat demikian secara bertulis kepada:

      1. Untuk perkhidmatan kredit, pengurusan aset dan pelanggan dagangan (trading) sekuriti:
        Attn: Compliance Officer
        Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre,
        5 Canton Road, Tsimshatsui, Kowloon, Hong Kong
        Emel: compliance@genting-securities.com

      2. Untuk ahli-ahli DreamElite:
        Emel kami di: en.memberservices@dreamcruiseline.com

      3. Bagi semua pelanggan lain:
        Attn: Manager at Membership Services
        Membership Department
        3rd Floor, Star Cruises Centre
        100 Andrews Avenue
        New Port City Cybertourism Zone
        Pasay City
        Philippines 1309

    2. Kami mungkin mengenakan bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang akses Maklumat Peribadi atau permintaan untuk pembetulan.

  6. Kenyataan Pasaran Langsung

    1. Kami mungkin menggunakan nama, alamat, alamat emel dan/atau telefon (“Maklumat Komunikasi”) untuk menghantar kepada anda tawaran istimewa, bahan promosi dan berita lain berhubungan pelayaran persiaran dan berhubungan operasi pelayaran persiaran, produk runcit dan perkhidmatan2 , dagangan (trading) sekuriti, pengurusan asset dan perkhidmatan kewangan, dan perkhidmatan berhubungan dengan percutian, hiburan, hospitaliti dan perkhidmatan lain yang berkenaan (“Perkhidmatan”), hanya jika kami menerima persetujuan 3 anda untuk penggunaan sedemikian.

      Kami juga mungkin memindahkan Maklumat Komunikasi anda kepada Syarikat Genting yang lain untuk perkhidmatan pemasaran langsung mereka, hanya jika kami menerima persetujuan bertulis anda untuk penggunaan pemindahan sedemikian.

    2. Sekiranya anda tidak mahu kami menggunakan atau memindahkan Maklumat Komunikasi anda untuk pemasaran langsung seperti dinyatakan di atas, anda boleh memilih untuk menarik diri (sama ada sepenuhnya atau secara pilihan) bila-bila masa, secara percuma, melalui:

      1. Untuk perkhidmatan kredit, pengurusan aset dan pelanggan dagangan (trading)sekuriti: Emel: compliance@genting-securities.com

      2. Untuk ahli-ahli DreamElite:

        1. Memanggil salah satu daripada talian hotline kami
          Hong Kong : +852 2317 1211
          China : +86 4008 302908
          Singapore: +65 6223 3311
          Penang (Malaysia) : +604 2631128
          Kuala Lumpur (Malaysia) : +603 2302 1288

        2. Emel kami di: en.memberservices@dreamcruiseline.com

      3. Bagi semua pelanggan lain:

        1. Memanggil salah satu daripada talian hotline kami:
          Singapore - +65 6220 7889
          Malaysia - +60 3 2302 1398
          Hong Kong - +852 2377 2262
          China - +86 400 888 7798
          Taiwan - +886 2 2175 9550

        2. Email kami di: membership@starcruises.com; atau

        3. Menulis kepada kami di:
          Attn: Manager at Membership Services
          Membership Department
          3rd Floor, Star Cruises Centre
          100 Andrews Avenue
          New Port City Cybertourism Zone
          Pasay City
          Philippines 1309

  7. Perubahan Kepada Polisi Privasi

    7.1 Kami akan menyiarkan sebarang perubahan kepada Polisi Privasi di laman web (www.gentinghk.com, www.starcruises.com, www.stargentingrewards.com dan www.dreamcruiseline.com), dengan tarikh mula/ efektif perubahan polisi, agar anda dimaklumkan mengenai cara kami mengumpul dan mengguna Maklumat Peribadi pada bila-bila masa yang anda pilih. Jika pada bila-bila masa kami ingin menggunakan, Maklumat Peribadi yang anda telah mengemukakan, melalui kaedah yang berbeza secara material daripada yang termaktub dalam Polisi Privasi ini, anda akan diberitahu dan diberi peluang untuk menarik diri atau tidak mengizinkan Maklumat Peribadi anda digunakan.

Polisi Privasi ini ditulis dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Bahasa Cina. Namun, teks Bahasa Inggeris akan digunapakai jika terdapat sebarang ketidakselarasan.

  1. Genting Hong Kong Berhad dan anak-anak syarikatnya

  2. Syarikat kami serta syarikat bersekutu/berkaitan, usaha sama, perniagaan runcit di atas kapal, dalam resort, stor atas talian (online) dan stor-stor lain yang berkaitan yang memasarkan pelbagai produk seperti pakaian, beg tangan, produk kecantikan, barang kemas, jam tangan, barangan elektronik, barangan konsumer (seperti,wain, makanan, suplemen kesihatan dan tembakau) dan barangan konsumer mewah. Sila ambil perhatian bahawa senarai ini tidak mengandungi semua produk yang ditawarkan dan boleh berubah dari masa ke masa.

  3. Tertakluk kepada pengecualian tertentu mengenai Maklumat Peribadi yang dikumpul sebelum 1 April 2013.